Warsztaty z dietetykiem
W ramach realizacji programu Szkoły Promującej Zdrowie w pierwszej połowie października uczniowie klas pierwszych uczestniczyli w warsztatach prowadzonych przez panią dietetyk Natalię Bugla z Centrum Dietetyki Zdrowy Duet.
W trakcie ich trwania uczniowie pozyskali istotne informacje na temat analizy składu ciała tj.:
a) co to jest badanie bioimpedancji elektrycznej (BIA)
b) jakie wskaźniki są badane podczas analizy składu ciała
c) prawidłowe normy na zawartość wody, tkanki tłuszczowej, kości, tkanki mięśniowej w organizmie
d) gdzie jest wykorzystywane badanie i do jakich celów są wykorzystywane wyniki z analizatorów ciała
e) co to jest wskaźnik BMI, o czym informuje i jakie są jego zakresy
f) co to jest PPM (podstawowa przemiana materii) i jak ją obliczyć
g) co to jest CPP (całkowita przemiana materii) i jak ją obliczyć
Młodzież miała również możliwość uczestniczenia w badaniu na analizatorze TANITA D-430 S MA w celu sprawdzenia następujących parametrów swojego organizmu (zawartość tkanki tłuszczowej, zawartość wody, mineralizacja kości, wiek metaboliczny, beztłuszczowa masa ciała, PPM - podstawowa przemiana materii)
Ponadto uczniowie zostali wyposażeni w wiedzę na temat zdrowego odżywiania i mieli okazję nauczyć się:
- jak prawidłowo czytać etykiety
- na co zwracać uwagę podczas zakupów produktów spożywczych,
- jakie chwyty marketingowe stosują producenci żywności,
- jaka jest rzeczywista korelacja pomiędzy nazwą produktów a ich składem
- poznali różnicę między “należy spożyć przed” a “należy spożyć do”
- jakie są inne nazwy cukru, pod postacią których jest dodawany do produktów spożywczych.