Dzień kuchni śląskiej

W ramach edukacji regionalnej zorganizowaliśmy Dzień kuchni śląskiej. Uczniowie klas pierwszych przygotowali dla nas prawdziwą ucztę, podczas której mogliśmy skosztować śląskich specjałów.

Mieliśmy pełne menu obiadowe:
-jako przystawka chleb z tustym i ogórki,
-dwie zupy: wodzionka i żur,
-na drugie rolada, karminadle, kluski i dwie kapusty: modro i ciapkapusta, do tego dwa szałoty oraz obowiązkowo krupnioki,

a na deser słodkości przygotowywane na różne okazje: makówki, chrusty, odpustowe kokosanki i makrony, oblaty, kołocze, kopa spod Pszczyny i kopalnioki.

Obiecujemy powtórkę w przyszłym roku!

Autor: Tomasz Dreinert 2019-06-14 20:00

Zdjęcia do artykułu



kopa


najedzona = szczęśliwa





tuste i szałot



karminadle


krupnioki i rolady


makówki


Akademickie X Liceum Ogólnokształcące im. I.J. Paderewskiego w Katowicach 
Adres: ul. Miarki 6 40-224 Katowice
tel.: 32 259-77-59, 32 258-79-47 
e-mail: szkola@xlo.pl

Z życia szkoły - Akademickie X LO im. I.J. Paderewskiego w Katowicach. All Rights Reserved.
Opracowanie graficzne strony: Jacek Durski 2013-2014