X Liceum Ogólnokształcące im. I.J. Paderewskiego Akademickie w Katowicach

  
  
  

Dzień kuchni śląskiej

Po raz drugi zorganizowaliśmy Dzień kuchni śląskiej. Uczniowie i rodzice przygotowali pyszne dania, uznawane za typowe dla Górnego Śląska. Uczta była wielodaniowa. W ramach przystawki skosztowaliśmy chleba z tustym i ogórkami. Przygotowano dwie zupy: wodzionke i żur. Na drugie danie mieliśmy do wyboru: rolady, karminadle, krupnioki, do tego modro kapusta i ciapkapusta, wreszcie szałot i obowiązkowy kompot. Na deser słodkości: oblaty i kopalnioki, dwa kołocze, makówki i chrusty.

Dziękujemy uczniom i rodzicom za zaangażowanie w projekt.

Autor: Tomasz Dreinert 2021-06-23

godlo.png
oswiata.png
2024.png

Copyright © X Liceum Ogólnokształcące im. I.J. Paderewskiego Akademickie w Katowicach